Studiu Ipsos: Dupa Grecia, Romania este tara cu cea mai slaba economie din Europa

29/04/2014, Articole
Asistam la sfarsitul optimismului european?
Studiu Ipsos: Dupa Grecia, Romania este tara cu cea mai slaba economie din Europa

Bucuresti, 29 aprilie 2014. 

In ultimul studiu Ipsos European Pulse - Global @dvisor, dat publicitatii la sfarsitul saptamanii trecute, 10% dintre cetatenii a 12 tari europene sunt de parere ca Romania este a doua cea mai slaba tara din punct de vedere economic, dupa Grecia (38%). Pe locurile urmatoare se situeaza Bulgaria si Lituania (4% fiecare), Croatia/Cipru/Letonia cu 3% si Ungaria cu 2%.

De asemenea, Romania este pe locul al treilea (7%) in topul celor mai putin influente tari in Europa, dupa Malta (10%) si Grecia (8%), urmatoarele procente fiind inregistrate de Croatia (5%), Estonia (3%) si Bulgaria (3%).

 

Reversul medaliei: Cea mai influenta tara din Europa

Respondentii din cele 12 tari au fost de acord: doua treimi dintre ei au declarat Germania drept cea mai influenta tara din Europa. Toate celelalte tari s-au situat sub 10% din mentiuni, urmatoarea clasata dupa Germania fiind Marea Britanie, cu 7%.

De asemenea, tot Germania (60%) a fost considerata tara cu cea mai puternica economie din Europa, urmata la mare distanta de Marea Britanie (7%), Suedia (4%) si Luxemburg (3%).

 

 

Ucraina si Turcia nu ar trebui sa devina prea curand membri ai Uniunii Europene...

...sau cel putin asa sustin 38% dintre cei intervievati pentru Ucraina, comparativ cu 33% adepti. Cei mai negativisti cetateni in aceasta privinta sunt olandezii (61% impotriva), iar sustinatorii se recruteaza cu preponderenta din Croatia (68% pentru).

 

In ceea ce priveste Turcia, sustinerea vine din partea a 27% din cetatenii tarilor europene investigate, comparativ cu 47% care acorda un vot negativ. Cei mai multi sustinatori ai Turciei vin din Croatia (56%), iar cei mai multi detractori – din Germania (71%) si Franta (68%).

Majoritatea cetatenilor europeni (80%) considera ca e mai important, acum ca niciodata, ca tarile Europei sa fie unite si sa coopereze, in contextul avansului si cresterii economice obtinute de tarile BRIC.

 

Care este viitorul Uniunii?

In alegerile pentru Parlamentul European, 42% din cetateni din 12 tari europene declara ca vor vota partidul cu cele mai bune politici pentru tara lor si doar 13% vor alege formatiunea care va propune cele mai bune politici europene. 11% au afirmat ca vor acorda un vot de blam modului in care tara lor este condusa in prezent.

Legat de viitorul Uniunii, 79% dintre cei intervievati  spun ca vor ca tara lor sa ramana in UE; 30% dintre acestia insa isi doresc ca acest lucru sa se intample in conditiile diminuarii puterii Uniunii.

«Suntem de parere ca vom asista in continuare la o deteriorare a tolerantei cetatenilor tarilor europene fata de ‘straini’. Descinsa direct din manualele de istorie, perceptia ‘amenintarii strainului‘ este responsabila pentru multe dintre raspunsurile de mai sus, cu atat mai mult cu cat si alte studii arata faptul ca viziunea despre propriul viitor este si asa sumbra in tarile europene, chiar si in lipsa discutiilor cu privire la noi potentiali aderenti la Uniune. 

Acum, odata cu inceperea campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare, devine clar faptul ca in Europa se resimte teama fata de diluarea beneficiilor provenite din statutul de cetateni ai unor economii dezvoltate. Cetatenii europeni afiseaza un sentiment mixt fata de UE: pe de o parte, atitudinea paternalista ca Uniunea este, in continuare, principalul responsabil cu bunastarea sociala a tarilor membre; pe de alta parte, teama ca aceeasi Uniune ar putea face compromisuri ‘egalitariste’ fata de tarile care ii bat la usa.», apreciaza Alina Stepan, Director General al Ipsos Research Romania.

 

Cercetarea a fost realizata online in perioada 4-18 martie 2014, in randul a 9.333 respondenti din 12 tari europene.

Grupul francez Ipsos - locul 3 global intre companiile specializate in cercetare de marketing - este prezent in 86 de tari, compania operand sondaje online si offline pentru mai mult de 5.000 de clienti. In prezent, grupul Ipsos numara 16.000 de angajati permanenti si este listat pe bursa din Paris.

Mai mult detalii despre Grupul Ipsos sunt disponibile accesand www.ipsos.com

 

Fotocredit: Curentul.net