O categorie cu incidenta mare in randul romanilor, subminata insa de autoconsum

25/10/2013, Articole
Circa 95% dintre romanii din mediul urban achizitioneaza produse conservate, potrivit celui mai recent studiu realizat de compania Ipsos Research pentru Magazinul Progresiv.
O categorie cu incidenta mare in randul romanilor, subminata insa de autoconsum

Bucuresti, octombrie 2013. Pe de alta parte, exact spiritul traditionalist care a propulsat la aceste cote categoria in obiceiurile de consum ale romanilor functioneaza si in detrimentul ei, romanii preferand inca sa prepare in casa multe produse, precum zacusca, muraturi sau gemuri, care ar putea fi achizitionate din magazin. Cercetarea a fost facuta pe un esantion reprezentativ de 652 de persoane cu varsta cuprinsa intre 18 si 64 de ani din mediul urban (orase sub si peste 50.000 de locuitori), iar culegerea datelor s-a realizat prin metoda CAPI (Computer Assisted Personal Interviews). Interviurile au avut loc fata-in-fata la domiciliul respondentilor, in luna august 2013. 

Incidenta si frecventa de cumparare pe categorii

Dintre produsele alimentare care se gasesc atat pe rafturile magazinelor, cat si in camara din locuintele romanilor, legumele pentru mancaruri si sosul de tomate sunt cel mai des cumparate de catre romanii din mediul urban, cu o frecventa de achizitionare medie de cel putin o data pe saptamana. 
Cel mai ridicat potential de suprapunere cu pregatirea in casa le au produse precum zacusca, muraturile, gemurile/ dulceturile si compoturile, in timp ce mancarea gatita este categoria cel mai putin cumparata sub forma de conserva, fiind mentionata de mai putin de jumatate dintre cei intervievati. Aceste ultime doua aspecte vorbesc si despre caracterul inca traditionalist al societatii romanesti. Astfel, muraturile sunt produsul care se prepara in cea mai mare masura in casa (30%), urmat de zacusca (23%), dulceturi/ gemuri (19%), compoturi (18%) si zarzavaturi (14%). [...] (
Sursa foto: Magazinulprogresiv.ro) 

Citeste integral rezultatele studiului aici

 

Sursa: Magazinulprogresiv.ro