Cat de adevarate sunt prejudecatile despre adolescentii romani?

24/07/2014, Articole
Despre adolescentii de astazi se spune ca fug de responsabilitati, ca isi aleg modele lipsite de profunzime si ca nu au valori. Deși lor le este deseori aplicata eticheta de “superficiali”, realitatea este diferita.
Cat de adevarate sunt prejudecatile despre adolescentii romani?

În luna aprile 2014, Școala de Valori și Ipsos Research Romania au realizat o cercetare despre valorile și modelele tinerilor din România. Rezultatele studiului au arătat faptul că adolescenții români au ca model de viața unul dintre parinți și apreciază onestitatea și perseverența.

Mitul #1: Tinerii din Romania nu sunt interesati de studii - FALS

Cercetarea a scos la iveală că 8 din 10 tineri intenționează să urmeze studiile universitare după terminarea liceului. Doar jumătate dintre aceștia insa s-au gândit mai departe și la profesia pe care o vor urma.  Explicatia este aceea ca elevii nu percep o legatură directă între facultatea aleasă și meseria pe care o vor urma. Acest lucru se intampla deoarece tinerii nu consideră că școala îi pregătește pentru piața muncii.

In ceea ce priveste domeniul ales, primele 4 opțiuni de studii universitare ale acestora sunt: științele sociale (28%), științele medicale (16%),  știintele inginerești (15%) și științele economice (12%). Beneficiile percepute de elevi în alegerea acestor  domenii sunt accesul la un loc de muncă bine plătit și ușurința în găsirea unui loc de muncă. Doar 1% dintre liceenii intervievați cred că nu vor termina liceul. Principalul motiv pentru a nu finaliza studiile ar putea fi plecarea la lucru în strainătate.

Mitul #2: Modelele tinerilor sunt vedetele de la televizor – FALS                                                                                                                       

Rolul părinților este foarte important în viața tinerilor de liceu. Pentru cei mai mulți liceeni, părinții sunt acele persoane pe care le consideră modele (62%). Acest lucru este valabil pentru toti tinerii, indiferent de profilul studiilor liceale, sex, varsta, regiune sau alte caracteristici.

În plus, cercetarea ne arată că părinții sunt cei mai puternici influențatori ai tinerilor atât în insuflarea valorilor (66%) cât și în alegerea facultatii pe care o vor urma (54%). Persoanele publice, “vedetele”, sunt într-o foarte mică măsură considerate modele de către liceeni: 2% au ca modele vedete din străinătate, respectiv 0.5% vedete din România.      

                                                                                                        

Mitul #3: Tinerii din Romania trebuie invatati ce inseamna “valori” - ADEVARAT

52% dintre elevii de liceu din România, din mediul urban, au un set de valori propriu după care își ghidează viața. 33% dintre aceștia au demonstrat că  înțeleg foarte  bine conceptul de valoare  și au identificat  ca principale valori: sinceritatea, perseverența, respectul, corectitudinea, încrederea și  familia. Restul de 19% dintre adolescenți au întâmpinat greutăți în a își sintetiza și abstractiza ideile, însă au numit un set de valori reale, în timp ce 20% dintre liceeni nu au  putut numi nicio valoare.

In 20 iunie am discutat despre toate aceste mituri impreuna cu o parte dintre clientii nostri intr-o dezbatere condusa de Sorina Isac si Carmen Vaduva la libraria Humanitas Kretzulescu.

Metodologia cercetării a cuprins o etapă calitativă, în care au fost realizate interviuri în profunzime cu profesori - acei profesori cu reputatie de lideri de opinie in mediul pre-universitar - care au putut explica ce sta in spatele valorilor tinerilor și modul în care generatiile de elevi evolueaza.

Etapa calitativa a fost urmată de una cantitativă în care a fost aplicat un chestionar unui eșantion de 1000 de elevi de liceu din întreaga țară, din mediul urban (esantion reprezentativ la nivel de sex, profil, an de studiu, regiune si mediu de resedinta).

Daca vreti sa aflati mai multe, Sorina asteapta intrebarile voastre la Sorina.Isac@ipsos.com.